Faalangst

Faalangst en muziek

 

Faalangst is intrinsiek aanwezig in de psycho-emotioneel gestoorde mens. Het komt nl enerzijds voort uit het gebrek aan de vaste kern (Echt-eigenlijk-Ik) (Natuurlijke  Eigenwaarde) in het wezen van de persoon, waartegen hij zijn akties kan afzetten. Anderzijds komt het voort uit de afhankelijkheid die hij voor zichzelf gecreeerd heeft van die akties, daar deze in veel gevallen ego-referenties zijn. Immers het belangrijkste wat de psycho-emotioneel gestoorde mens bezig houdt IS het proberen de trauma's uit het verleden de compenseren in het heden. Schematisch gezien:

bulletafwezigheid van een centrum in het wezen waarop vertrouwd kan worden zodat de persoon grond heeft om zekerheid uit te putten: "dat kan ik want dat ben ik".
bullethet overmatige belang van het welslagen van de aktie, zijnde ego-referentie, is dusdanig spanningverhogend dat dit voor het lichaam deels resulteert in non-funktionaliteit.

In veel zo niet alle gevallen (?) is het wezen van de faalangst dus psycho-emotoneel!
De angst niet te slagen in de onderneming of de twijfels daarover zijn nl niet gericht op de inhoudelijke kant van de onderneming maar er treedt ahw al van te voren paniek op omdat het belang van het welslagen van de aktie essentieel is voor het voortbestaan, het "er mogen zijn" van de persoon (fictie). Immers is zijn gevoel van eigenwaarde rechtevenredig gekoppeld aan de mate waarin hij in staat is de zich gestelde ego-referentie te realiseren. Het betreft hier het bereiken van zijn verborgen doel, hetwelk voor zijn gevoel van persoonlijkheid de hoogste prioriteit heeft: to be or not to be, that is the question!
Omdat hij al van huis uit een minderwaardigheidscomplex heeft is er alleen zijn kennis of kunde plus zijn sterke psycho-emotionele gedrevenheid en misschien(?) ook een dosis oprechte interesse die hem terzijde staan. Al wat hij aan kunstmatige eigenwaarde heeft opgebouwd is van geen steun omdat de bron hiervan gelegen is in een diep ingeworteld maar vaak overschreeuwd gevoel van minderwaardigheid.

De noodzakelijkheid om alleen op de kennis en kunde te vertrouwen resulteert in en overmatige voorbereiding en controle van de omstandigheden. Starheid, gebrek aan flexibiliteit, "kunstmatigheid" zijn het gevolg. Dit geldt voor elk gebied maar is natuurlijk goed te zien of te horen in wat KUNST zou moeten zijn maar het vanwege deze negatieve aspecten nooit kan worden: muziek, beeldende kunsten, de kunst van het redevoeren enz. Aan de gevolgen van faalangst onder musici bv zou een apart boek gewijd kunnen worden.

This text is copyright 1999 by Annette Vogels